Groene investeringen worden beloond met de EIA

Investeer je in 2019 als ondernemer in energiebesparende bedrijfsmiddelen, dan is het raadzaam gebruik te maken van de investeringsaftrek EIA. In 2019 heeft de overheid 147 miljoen euro beschikbaar gesteld om energiebesparende ondernemers tegemoet te komen en duurzame energie te stimuleren.

Wat houdt de EIA in?

In 2019 mag u als ondernemer 45% van de investeringskosten in energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van uw fiscale winst. deze aftrek komt bovenop de gebruikelijke afschrijving. De EIA levert een onderneming gemiddeld 11% voordeel op.

Wanneer heb je recht op de EIA?

Je mag gebruik maken van de EIA als je als onderneming investeert in een of meerdere energiebesparende bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de Energielijst 2019. In totaal zijn er 159 bedrijfsmiddelen beschreven. Investeringen kunnen vallen in de volgende categorieën:

 • Bedrijfsgebouwen
 • Processen
 • Transportmiddelen
 • Duurzame energie
 • Energiebalancering
 • Energietransitie
 • Energieadvies en maatwerkadvies

Voor welke kosten kun je de EIA gebruiken?

De kosten die in aanmerking komen voor de EIA zijn:

 • Aanschafkosten: Hieronder wordt de aankoopsom van de bedrijfsmiddelen op de Energielijst verstaan. Ook kosten voor voorzieningen die noodzakelijk zijn voor de nieuwe bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld leidingen, meet- en regelapparatuur en appendages) en kosten voor het bedrijfsklaar maken van de bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld montagekosten) vallen onder aanschafkosten.
 • Voortbrengingskosten: Hiermee worden de kosten van uw eigen werknemers of ingehuurde medewerkers bedoeld die het bedrijfsmiddel produceren of installeren.
 • Kosten voor aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen.
 • Kosten voor energieadvies, EPA-maatwerkadvies of een actieplan voor elektromotoren.

Hoe vraag ik de EIA aan?

Het aanvragen van de Energie-investeringsaftrek doet u via rvo.nl. Bij het aanvragen dien je rekening te houden met de meldingstermijnen (binnen drie maanden na aanschaf), dien je in het bezit te zijn van een eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 1 en dien je gebruik te maken van je eigen inloggegevens.

Advies nodig om te bepalen of u in aanmerking komt voor de Energie-investeringsaftrek, of hulp nodig bij het aanvragen ervan? Neem contact op en wij zoeken het graag voor je uit.