Per 2020 nieuw BTW-nummer eenmanszaken

Per 1 januari 2020 krijgen eenmanszaken een nieuw BTW-nummer. Op dit moment bestaat het BTW-nummer van eenmanszaken uit een BSN-nummer met de toevoeging ‘B01’. De afgelopen jaren is dit, onder andere door privacybescherming en fraudezaken, ter discussie komen te staan. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

Het nieuwe btw-nummer van eenmanszaken is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer dat voor alle doeleinden zal worden gebruikt.