Compensatie transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige ongeschiktheid

Werkgevers die een werknemer hebben ontslagen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (van langer dan twee jaar), kunnen per april 2020 een compensatie aanvragen voor de eventueel betaalde transitievergoeding. 

Een ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid is voor beide partijen vervelend. Voor de werkgever is er een periode van 2 jaar geweest waarin er geen beroep gedaan kon worden op de betreffende werknemer. Wanneer je als werkgever na twee jaar gerechtigd bent de werknemer te ontslaan, staat hier vaak een hoge transitievergoeding tegenover. Dit kan een drempel zijn voor ondernemers, omdat het betalen van een hoge transitievergoeding van grote invloed op de liquiditeit van de onderneming kan zijn. Om werkgevers hierin te ondersteunen, is per april 2020 een compensatie vanuit het UWV beschikbaar. 

De compensatie is per 1 april 2020 aan te vragen bij het UWV, wanneer een werkgever, op, of na 1 juli 2015, maar voor 1 april 2020 een transitievergoeding heeft betaald. De compensatie dient te worden aangevraagd voor 1 september 2020. Het UWV beslist daarna binnen zes maanden of de compensatie wordt toegekend.