Relatiegeschenken: de regels rondom krijgen en geven

December is de maand waarin de pakketbezorger regelmatig op de stoep staat met kerst- of relatiegeschenken. Altijd leuk, verrast worden met een leuk geschenk. Maar wat zijn eigenlijk de regels rondom geschenken? Wat mag wel, en wat mag niet? Wij hebben het voor u op een rijtje gezet:

Regels rondom het ontvangen van relatiegeschenken

‘Alledaagse geschenken’ als een bloemetje of een fles wijn zullen geen opgetrokken wenkbrauwen veroorzaken. Andere geschenken, als een reisje naar de Bahamas, een goudstaaf of een Rolex hebben zo’n opvallend hoge waarde dat ze op de zwarte lijst staan. Maar wat te doen met alles daar tussenin? Je doet er als onderming goed aan de regels rondom het ontvangen van relatiegeschenken vast te leggen in een gedragscode of arbeidsvoorwaardenreglement. Zaken die je hierin vast kunt leggen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat mag een werknemer aannemen en wat niet?
  • Tot welke waarde mag een werknemer geschenken aannemen zonder toestemming.
  • Wie houdt er toezicht en controleert de ontvangen geschenken?
  • Moet een ontvangen geschenk altijd worden gemeld, en waar?
  • Welke sancties zijn er bij overtreding van de regels?

We zien steeds vaker dat alle ontvangen geschenken binnen een bedrijf ‘op een grote hoop gaan’ en eerlijk worden verdeeld onder het volledige personeel. Bijvoorbeeld door het organiseren van een bingo. Op deze manier voorkom je dat de medewerkers met klantcontact met armen vol geschenken naar huis gaan, en de medewerkers zonder klantcontact ieder jaar met lege handen staan. 

Regels rondom het verzenden van relatiegeschenken

Verstuurt u zelf relatiegeschenken, dan zitten ook daaraan diverse regels. Een relatiegeschenk wordt door de Belastingdienst omschreven als een incidentele gift aan een bestaande relatie. De regels rondom belastingen en kosten:

  • Als u een relatiegeschenk koopt, betaalt u hierover btw. Of u deze btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst hangt af van de ontvanger. Heeft de ontvanger, wanneer hij het cadeau zelf zou kopen recht op btw-aftrek? Als dit zo is kunt u het bedrag aftrekken. Is dit niet zo, dan mag u de btw niet terugvragen. Is een relatiegeschenk echter goedkoper dan €227,-? dan mag u de btw altijd terugvragen bij de Belastingdienst. 
  • Relatiegeschenken vallen voor de Belastingdienst onder het kopje representatiekosten. Let op: Deze zijn niet voor 100% aftrekbaar! 

Weten hoe u als bedrijf om kunt gaan met relatiegeschenken en hoe u de kosten voor relatiegeschenken moet verwerken in uw belastingaangifte? Wij zoeken het graag voor u uit en geven graag advies. Neem voor advies contact op met Chantal via +31 73 851 08 08 of chantal@nolsen.nl