Een fiets en/of auto van de zaak, wat zijn de regels?

De auto van de zaak is al tijden een bekend fenomeen. Ieder jaar verandert er echter wel iets in de regels rondom de bijtelling. En hoe zit het eigenlijk met elektrische auto’s? Naast de welbekende auto van de zaak is het nu ook mogelijk een fiets via de zaak te leasen. Wij hebben de veranderingen en nieuwe regels voor je op een rijtje gezet.

Auto van de zaak
Wie een lease-auto via de zaak rijdt en deze jaarlijks ook voor meer dan 500 km per jaar privé gebruikt betaalt hiervoor bijtelling. Sinds 1 januari geldt voor lease-auto’s een bijtellingstarief van 22%. Je telt dan jaarlijks 22% van de cataloguswaarde van de auto op bij je inkomen en betaalt hierover belasting. Lease je een nul-emissieauto met een cataloguswaarde lager dan €45.000,- dan betaal je slechts 8% bijtelling.

Rekenvoorbeeld auto van de zaak 2020: In dit geval gaan we uit van een jaarinkomen van €45.000,- (belastingtarief 37,35%) en een aanschafwaarde van €23.000,-. De bijtelling bedraagt in dit geval 22%, oftewel €5060,-. De werknemer betaalt in dit geval €1890,- belasting, wat neerkomt op €157,5 per maand.

Fiets van de zaak
Sinds 1 januari 2020 is ook de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ veranderd. Voor werkgevers is het gemakkelijker geworden om werknemers een fiets van de zaak te laten gebruiken. Ondernemers kunnen zelf ook gebruik maken van de nieuwe regeling.

Zo werkt de regeling ´fiets van de zaak’:
De werkgever koopt een (elektrische) fiets of speed-pedelec voor de werknemer (of een ondernemer voor zichzelf).
De fiets of speed-pedelec mag onbeperkt privé worden gebruikt.
De werkgever betaalt (meestal) kosten voor onderhoud of reparatie.
De werknemer betaalt 7% bijtelling over de aanschafwaarde van de fiets (en accessoires) bovenop het salaris.
De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris.
De werknemer betaalt hierover belasting.

Rekenvoorbeeld fiets van de zaak 2020: In dit geval gaan we uit van een jaarinkomen van €35.000 en een aanschafwaarde van de fiets van €2000. De bijtelling bedraagt 7%, oftewel €140,-. De werknemer betaalt in dit geval €58,- meer belasting, wat neerkomt op €4,83 per maand.

Meer weten over een auto of fiets van de zaak en of dit interessant is voor uzelf of uw werknemers? We adviseren u graag. Neem voor advies contact op met Chantal via +31 73 851 08 08 of chantal@nolsen.nl.