Wat is er veranderd aan de WKR (werkkostenregeling) in 2020?

Een nieuw jaar betekent nieuwe regels. Zo ook voor de werkkostenregeling (WKR). In dit artikel leggen we je uit wat de WKR is en wat er per 2020 aan is veranderd.

Wat is de werkkostenregeling?
Binnen de werkkostenregeling valt alles wat aan een werknemer wordt verstrekt of vergoed onder het loon. Denk hierbij niet alleen aan het loon in geld dat een werknemer ontvangt, maar ook loon in natura. Bijvoorbeeld een kerstpakket, een sportabonnement of een tablet.

De 4 zaken aan de WKR die per 2020 zijn veranderd:

 • De vrije ruimte
  De vrije ruimte is sinds 1 januari 2020 met 0,5% verhoogd. Waar een werkgever voorheen 1,2% van het totale loon (tot €400.000,-) onbelast kon gebruiken voor vergoedingen en verstrekkingen is dat sinds 2020 1,7%.

Tip: let op dat je niet over de vrije ruimte heengaat. Je betaalt dan namelijk veel belasting! Over het bedrag boven de vrije ruimte betaal je een eindheffing van 80% loonbelasting.

 • Verklaring omtrent gedrag
  Er zijn allerlei zaken die je als werkgever onbelast aan werknemers mag vergoeden of verstrekken, zonder dat ze meetellen in de vrije ruimte. Denk hierbij aan vervoer, cursussen of gereedschappen. Een vergoeding van de kosten voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG) heeft sinds 2020 een gerichte vrijstelling en telt dus niet meer mee in de vrije ruimte.
 • Producten uit het eigen bedrijf
  Werkgevers mogen 20% korting geven op producten uit het eigen bedrijf, tot een maximum van €500,- per jaar. Sinds 1 januari dient u de waarde van deze producten te bepalen aan de hand van de gebruikelijke winkelwaarde of consumentadviesprijs.
 • Verruiming in het aangeven van de eindheffing
  Bij overschrijding van de vrije ruimte mag u de eindheffing uiterlijk aangeven bij de aangifte van het 2e aangiftetijdvak van het volgend kalenderjaar. De eindheffing over 2019 moet u nog uiterlijk vermelden bij de aangifte van het 1e tijdvak 2020.

Heeft u vragen over de werkkostenregeling, en wat deze regeling, of de veranderingen m.b.t. deze regeling voor invloed hebben op uw bedrijf? Neem gerust contact op, we adviseren u graag! Neem voor advies contact op met Chantal via +31 73 851 08 08 of chantal@nolsen.nl.