Belastingen na Prinsjesdag: wat gaat er veranderen?

Een overzicht van de belangrijkste veranderingen na prinsjesdag

Vorige week was het prinsjesdag. De afgelopen maanden was corona, en de invloed daarvan op de financiën zowel op het nieuws, als tussen ondernemers en menig accountant, het belangrijkste onderwerp van gesprek. Naast alle regelingen rondom Covid-19, zijn er op Prinsjesdag ook een boel andere zaken aangekondigd die invloed gaan hebben. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.

Veranderingen voor alle belastingplichtigen

Wijzigingen in box 3
Op 1 januari 2021 wordt het heffingsvrije vermogen in box 3 voor 1 persoon verhoogd naar €50.000,-. Voor belastingpartners wordt het heffingsvrije vermogen verhoogd naar €100.000,-. Alles onder die grens valt in box 3 vanaf 1 januari 2021 dus in schijf 1, waarover geen vermogensbelasting hoeft te worden betaald. Heb je een vermogen van tussen de €100.000,- en de €1.000.000,- dan valt je vermogen in schijf 2. Een vermogen groter dan €1.000.000,- valt in schijf 3, waarvoor het tarief wordt verhoogd naar 31%.

De overdrachtsbelasting voor starters verdwijnt, beleggers betalen juist meer
Goed nieuws voor starters op de woningmarkt! De afgelopen jaren werd het voor starters steeds moeilijker om een huis te kunnen kopen. Huizenprijzen zijn hard gestegen en er is steeds meer eigen vermogen nodig bij de aankoop van een woning. Om starters tussen de 18 en 35 jaar te helpen bij de aankoop van hun eerste woning betaalt deze groep vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Huizenkopers vanaf 35 jaar betalen 2% overdrachtsbelasting (onderdeel van de kosten koper bij een bestaande woning). Beleggers gaan bij de aankoop van huizen juist meer overdrachtsbelasting betalen. Voor hen stijgt de overdrachtsbelasting van 6% naar 8% van de aankoopsom.

Veranderingen voor ondernemers 

Een nieuwe tijdelijke investeringskorting
Om het investeren in bijvoorbeeld machines door ondernemers aan te moedigen introduceert de Belastingdienst een tijdelijke Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze regeling zal twee jaar duren en moet ervoor zorgen dat ondernemers inverseringen blijven doen. Een percentage van de investering mag in mindering worden gebracht op de loonbelasting/premie volksverzekeringen. De details van de regeling worden in de komende maanden uitgewerkt. De aanvraag en de uitvoering van de BIK zal door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Belastingdienst gezamenlijk worden opgepakt.

Onbeperkte voorwaartse verliesverrekening in de vennootschapsbelasting
In de bijlage van de miljoenennota is vermeld dat de voorwaartse verliesverrekening in de vennootschapsbelasting (VPB) onbeperkt wordt. Er is wel een bovengrens vermeld van maximaal €1 miljoen van de winst. Momenteel mag een belastingplichtige voor de VPB verliezen slechts 1 jaar achteruit verrekenen en 6 jaar voorwaarts. Dit wordt vanaf 1 januari 2021 dus onbeperkt.

Veranderingen voor werkgevers

Verhoging van vrije ruimte WKR alleen in 2020 geldig
Per 1 januari 2020 werd de vrije ruimte van de werkkostenregeling door de overheid verhoogd van 1,5% naar 1,7%. Om werkgevers in de lastige coronatijden te ondersteunen heeft de overheid de vrije ruimte daarna verhoogd naar 3% over de eerste €400.000,-. Op prinsjesdag is gebleken dat die verruiming alleen in 2020 zal gelden. Per 1 januari 2021 gaat de vrije ruimte weer terug naar 1,7%.

 

We hebben de volgens ons belangrijkste veranderingen hierboven opgesomd. Ben je benieuwd naar een compleet overzicht van de veranderingen? Deze kun je lezen in de prinsjesdagspecial van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie Van Accountants. Klik hier voor de Prinsjesdagspecial 2020.

Heb je behoefte aan advies n.a.v. de hierboven beschreven wijzigingen of bent u benieuwd naar de impact op uw bedrijf of financiën? Neem gerust contact op met Chantal via via +31 73 851 08 08 of chantal@nolsen.nl.