Afdracht privégebruik auto: neem het mee in de btw-aangifte over het laatste kwartaal

In het laatste kwartaal van 2020 moet u bij de btw-aangifte btw afdragen over het privégebruik van zaken die eigendom van de onderneming zijn. Zo ook voor het privégebruik van een auto van de zaak. Voor het privégebruik van een auto kunt u gebruik maken van een forfaitaire regeling. U berekent hier 2,7% over de cataloguswaarde van de auto, inclusief btw en bpm. Deze berekening geldt in het geval er geen administratie over het daadwerkelijke privégebruik van de auto is bijgehouden. Is er wel een kilometeradministratie voor privégebruik beschikbaar? Dan kun je btw betalen over het daadwerkelijke privégebruik. Het kan zijn dat dit voordeliger is.

Let op!

  • Is uw boekjaar langer dan 1 jaar? Dan moet u de btw voor het privégebruik opnemen in de laatste aangifte van het kalenderjaar waarin het privégebruik plaatsvindt.
  • Vindt het privégebruik plaats later dan 4 jaar na het jaar waarin u de auto in gebruik hebt genomen? Dan neemt u 1,5% in plaats van 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.

Meer informatie over de btw afdracht over het privégebruik van de auto vind je hier bij de belastingdienst.

Heb je hulp nodig bij de belastingaangifte waarin de afdracht over privégebruik van de auto of van andere middelen die onderdeel van je onderneming zijn wordt meegenomen? We helpen je er graag mee! Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op.