Waar moet je op letten bij de aangifte inkomstenbelasting 2020?
Voor 8 mei moet het weer gebeuren, de aangifte inkomstenbelasting over 2020. De belastingdienst vult een groot deel van de gegevens al voor je in, maar er zijn verschillende zaken waar je goed op moet letten, deze hebben we voor je op een rijtje gezet.
Algemene tips:
- Doe voor 8 mei 2021 aangifte. (normaliter voor 1 mei, maar door een storing in de eerste aangifteweek heeft de Belastingdienst de deadline met een week verschoven). Doe je vóór 1 april aangifte, dan krijg je voor 1 juli bericht. Verwacht je geld terug? Dan is aangifte voor 1 april dus handig.
- Red je de deadline van 8 mei niet? Je kunt uitstel aanvragen zodat je tot 1 november de tijd hebt. Vraag je uitstel aan vóór 1 mei.
- Heb je een belastingvoordeel uit het verleden over het hoofd gezien? Je kunt belasting terugvragen t/m 2025 (altijd tot 5 jaar na het jaar waarin je er recht op had). Doe daarvoor een verzoek tot vermindering.
- Controleer de vooringevulde aangifte goed. Klopt bijvoorbeeld je WOZ-waarde? Veel mensen maken hiervoor succesvol bezwaar en kunnen daar een aanzienlijk belastingvoordeel hebben. Giften en/of gemaakte zorgkosten moet je bijvoorbeeld ook nog zelf toevoegen.
- Aan het einde van de aangfite vind je de toerekening van box-3 vermogen en aftrekposten. Let goed op hoe je deze het meest gunstig kunt invullen. (wil je weten hoe? neem gerust CONTACT op, dan helpen we je graag verder.)
Behaal voordeel met de slimste verdeling van posten tussen fiscaal partners
- Eigen woning
Heb je een eigen woning en een fiscaal partner? Voorheen was het het meest gunstig om de aftrek toe te rekenen aan de partner met het hoogste inkomen. De aftrek van de hypotheekrente wordt echter stukje bij beetje beperkt en daarom ligt het nu anders. In 2020 mag hypotheekrente in box 1 maximaal worden afgetrokken tegen 46%. Dit percentage gaat elk jaar met 3% omlaag. (2021: 43%, 2022: 40%, 2023: 37,05%.) Het kan lonen om het inkomen uit eigen woning toe te rekenen aan de partner met het laagste inkomen. Wil je meer uitleg over de toerekening van inkomsten of aftrek voor de eigen woning? Neem CONTACT op, dan helpen we je graag verder.
- Box 3 vermogen
Fiscaal partners kunnen het gezamenlijke box 3-vermogen (na aftrek van het heffeingsvrije vermogen van 61.692) aan elkaar toerekenen. Hierdoor kun je een voordeel in box 3 behalen. Hou hierbij wel rekening met andere regelingen (bijv. de gevolgen voor heffingskortingen). Het peilmoment voor uw box 3-vermogen in 2020 is 1 januari 2020.
Inkomsten uit verkoop of verhuur
- Inkomsten verhuur woning
70% van de inkomsten uit tijdelijke verhuur moeten worden aangegeven. Denk bijv. aan verhuur voor een weekend of tijdens vakantie. De inkomsten mogen worden verminderd met kosten die direct met de verhuur samenhangen. Tijdelijke verhuur heeft geen gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek, tenzij het gaat om een leegstaand pand dat te koop staat.
- Verkoop van spullen
Als je een winstoogmerk hebt met het structureel verkopen van spullen moet je de opbrengsten hieruit opgeven aan de belastingdienst. Verkoop je af en toe iets via bijvoorbeeld Marktplaats? Dan hoef je dit niet op te geven.
Betaalpauze hypotheekrente
Vanwege de coronacrisis mag je een betaalpauze van de hypotheekrente afspreken met de geldverstrekker. Als je zo’n betalingspauze hebt afgesproken en er daardoor een betalingsachterstand is ontstaan dan hoeft dit niet in de weg te staan voor de aftrekbaarheid van de rente. Als de achterstand uiterlijk op 31 december 2021 is ingelopen, of als is afgesproken dat er vanaf 1 januari 2022 een aflossingsschema start, dan blijft de rente aftrekbaar. Echter is de rente pas aftrekbaar wanneer die ook daadwerkelijk is betaald. Betaal je je rente over 2020 dus pas in 2021? Dan is de rente in 2021 aftrekbaar.
Heb je een afspraak gemaakt met je financier en wil je zeker weten dat het goed is opgenomen in de aangifte over 2020? Voorkom fouten en laat ons je aangifte controleren (of doen).
Volg dit of volgend jaar nog een opleiding of studie
Heb je in 2020 een opleiding of studie gevolgd? dan zijn de kosten daarvan in 2020 (en 2021) aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De persoonsgebonden aftrekpost voor scholingsuitgaven vervalt per 1 januari 2022 en wordt dan vervangen door een subsidieregeling (STAP-budget).
Contante giften
In de aangifte over 2020 kun je contante giften voor het laatst aftrekken in box 1. Vanaf 2021 komen contante giften niet meer in aanmerking voor giftenaftrek. Giften kunnen vanaf 2021 beter worden overgemaakt via de bank. Voor eenmalige giften geldt een drempel van €60 of 1% van het verzamelinkomen en een maximun van 10% van het verzamelinkomen. Voor periodieke giften geldt deze drempel niet. Een gift in 2020 kan in box 1 worden afgetrokken tegen 46%. Dit percentage gaat elk jaar met 3% omlaag tot 37,03% in 2023. Giften aan een anbi die als culturele instelling bekend staat (bijv. een museum of theater) mag je met 1,25% vermenigvuldigen voor de giftenaftrek inkomstenbelasting, met een maximum van 1250 euro.
Controleer je toeslagen na je aangifte
Is je aangifte gedaan? dan zie je je verzamelinkomen of toetsinkomen. DIt is het bedrag dat wordt gebruikt voor het vaststellen van toeslagen. Controleer of je recht hebt op toeslagen op toeslagen.nl.
Speciale aandachtspunten voor ondernemingen
- Bijzonder uitstel van betaling voor IB-ondernemers
T/m 30 juni 2021 kun je bijzonder uitstel van betaling aanvragen als je door corona betalingsproblemen hebt, of merkt dat u betalingsproblemen gaat krijgen. Betalingsuitstel kun je online aanvragen bij de Belastingdienst: Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis. Als je voor 1 april aangifte doet, krijg je voor 1 juli de aanslag inkomstenbelasting en kun je daarvoor indien nodig nog betalingsuitstel aanvragen. (uitstel kan o.a. worden aangevraagd voor aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonbelasting. Heb je uitstel gekregen? Dan moeten de uitgestelde belastingen vanaf 1 oktober 2021 in 36 termijnen tot 1 oktober 2024 worden terugbetaald.
Heb je hulp nodig bij het doen van de belastingaangifte? Of wil je het graag helemaal uit handen geven? Het team aan belastingspecialisten van Nolsen Accountancy staat voor u klaar. Neem contact op en we helpen u graag verder.