Milieu versus zakelijke auto’s en innovatie

Tijd voor een emissievrije auto! Ook volgend jaar worden emissievrije auto’s – oftewel elektrische- en waterstofauto’s – volop gestimuleerd en dat geldt ook voor bedrijven. De klimaatopgave is nog erg groot en de overheid heeft ervoor gekozen meer geld uit te geven dan was afgesproken bij het klimaatakkoord. De korting op de bijtelling zal tot en met 2025 worden behouden. Vooral voor de zakelijk markt wil de overheid het nog aantrekkelijker maken. Vanaf 1 januari 2022 geldt er een korting van 6% op de bijtelling van auto’s met een cataloguswaarde van €35.000. Een jaar later, in 2023 wordt de cataloguswaarde verlaagd naar €30.000. Is de cataloguswaarde van de auto hoger dan dit bedrag? Dan geldt het normale bijtellingspercentage van 22%. Hiermee worden goedkopere emissievrije auto’s aantrekkelijker voor de zakelijke markt, waarna de auto’s ook weer interessant zijn voor de particuliere markt na de zakelijke leaseperiode. 

Tevens worden bedrijven extra gestimuleerd om te investeren in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Door de Milieu-investeringsaftrek (MIA) te verhogen hoopt de overheid jouw bedrijf te stimuleren om je in te zetten voor het milieu.  

Heb je vragen omtrent de aanschaf van een zakelijke auto of de MIA? Neem contact met ons op, we staan je graag te woord.
Wil je alle veranderingen voor 2022 weten die gelden voor werknemers en werkgevers? Lees het hier!