Testament versus Vermogen

Leuk al die informatie over schenkingsvrijstelling maar wat is wijsheid met betrekking tot je vermogen? 

Wanneer je geen testament hebt geldt het wettelijke erfrecht. Dit betekent dat je echtgenoot en je kinderen gelijke delen erven. Echter gaat het kindsdeel naar de echtgenoot en moeten de kinderen dit bedrag vorderen. Dan geldt er een hoge vrijstelling. Soms pakt deze regeling goed uit maar wanneer je een testament hebt laten opmaken met je eigen wensen, kun je kiezen voor een andere verdeling en zo belasting besparen voor je erfgenamen. Ook kan het fiscaal gunstig zijn om je kleinkinderen wat te laten erven. Je kunt een legaat op laten nemen in je testament. Een kleinkind mag een bedrag van €21.282 belastingvrij erven. 

Andere mogelijkheden zijn er ook. Je kunt bijvoorbeeld geld vastzetten in een huis of je geld belegging. Door met je vermogen te schuiven kan dit voordelig uitpakken. Laat je op tijd informeren over deze zaken. 

Is je testament dusdanig oud dat deze niet meer aansluit bij je wensen? Laat je testament dan aanpassen. Het kost je even wat tijd maar het levert je wel een gerustgesteld gevoel op wanneer je jouw wensen weer goed op papier hebt gezet.