Vervallen bestaande regelingen belastingplan 2023

Sommige bestaande regelingen vervallen met ingang van 2023.

Oudedagsreserve

Ondernemers hadden de mogelijkheid om een deel van hun winst te reserveren voor hun fiscaal oudedagsreserve (FOR). Dit oudedagsreserve kan omgezet worden in lijfrente of banksparen ten behoeve van je pensioen. Dit reserveren van de winst zorgt voor uitstel van belastingheffing over het deel dat je opzij zet. Daarmee levert het je op korte termijn belastingvoordeel op.

Met ingang van 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om een oudedagsreserve op te bouwen. Het opgebouwde oudedagsreserve tot en met 31 december 2022 kan volgens de huidige regels worden afgewikkeld. Het doel van de overheid is een meer gelijke fiscale behandeling van werknemers, ondernemers en aandeelhouders.

Heb je een oudedagsreserve opgebouwd en heb je hier vragen over? Neem contact met ons op voor advies.

Middelingsregeling

Met de middelingsregeling kun je je belasting over het gemiddelde van 3 jaar middelen. Dat is interessant als je inkomen per jaar fluctueert waardoor het gemiddelde van 3 jaar inkomen lager is dan je inkomen in een afzonderlijk jaar.

Per 1 januari 2023 komt de middelingsregeling in de inkomstenbelasting echter te vervallen. Wil je nog gebruik maken van de regeling, dan kan dat voor het laatst over het tijdvak 2022-2024.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.